3 tips för bättre modeekonomi

Det kan vara svårt att motstå den snygga klänningen när den är på rea – trots att du egentligen inte har råd. Det är så lätt att köpa på avbetalning eller med kreditkortet. Eller så blir plånboken tom väldigt snabbt. Det finns en lösning – här kommer tre tips för bättre modeekonomi.

Först och främst: ekonomi

Ekonomi handlar om pengar, ja, men också om hur du hushåller med dina resurser. Ekonomi betyder faktiskt ”hushålla” och hur vi tar hand om våra pengar avgör väldigt mycket vår ekonomiska situation. Du kan inte alltid påverka dina inkomster, men däremot dina utgifter. Ok, du måste betala hyra, räkningar och lån, men du kan ändå fixa så att din ekonomi blir bättre efter ett tag. Så att utgifterna minskar och inkomsterna ökar.

1# Sälj!

Om du är stressad över dina räkningar bör du kolla igenom din garderob, dina lådor, vinden, källaren och smyckeskrinet och se vad du faktiskt kan sälja. Även om du inte uppfattar att du har dyra saker, så kan det visa sig att du sammanlagt har flera tusenlappar som bara ligger och dräller i ditt hem. Stora saker som den gamla cykeln och sportutrustning kan du sälja på Blocket. Många mindre saker som mobiler, kläder och skor kan du sälja på Tradera. Dina smycken kan vara mycket mer värda än du tror. Du kan sälja ditt guld till Diamantbrev för 517 kronor/grammet – pengar som snart är på ditt bankkonto.

2# Dela med syrran och vännerna

Idag växer delningsekonomi, att personer köper olika saker tillsammans och delar på dem. Genom att dela garderob får du mer kläder för mindre pengar! Vissa kläder, som åtsittande jeans, kräver att ni har samma storlek, men klänningar, cardigans, jackor, kappor, blusar och tröjor är ganska förlåtande. Du behöver inte dela alla kläder, men lite finare kläder kan det vara smart att dela på. Om du går på en fest ena helgen i den svarta klänningen, kan en annan kompis ha den nästa helg och inköpspriset är hälften.

3# Våga ta tag i din ekonomi

Om du verkligen vill få ordning på din ekonomi räcker de inte med att sälja lite kläder och sedan dela några plagg med några vänner. Du måste ändra ditt ekonomiska beteende. Börja med att se över inkomster och utgifter. Gör en budget och skapa mål, som att spara ihop till ett nödkonto på 20 000 kronor. Börja också att betala av på lånen, särskilt de mindre lånen med hög ränta. Besluta dig för hur mycket kläderna får kosta varje månad och håll dig till det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite